Elke SlowWood tafel of kast is uniek, archetypisch en gemaakt met liefde en vakmanschap om een heel leven lang mee te gaan. Een mooi analoog stuk in het hart van het huis, een stamtafel waar je leven en verhalen deelt met je geliefden en vrienden. Een tafel die troost biedt en houvast geeft, waar het leven gevierd wordt. Een tafel voor alledag, een stil en sober ontwerp. Een kast die al je dierbare spullen bergt.
VERZORGING INFORMATIE & INSTUCTIES

Verzorging
VAKMANSCHAP

Over hout
Hout is een natuurlijk en poreus hygroscopisch materiaal, wat betekent dat het gedurende zijn hele leven vocht opneemt en weer afgeeft. Een bekend voorbeeld hiervan is de buitendeur die bij vochtig weer klemt en bij droog weer makkelijk opent. Hout ademt en heeft onregelmatige onvolkomenheden, maar dat is precies wat het onderscheidt van het kunstmatige. Hout is een levend materiaal en geeft bezieling aan een ruimte. Wabi Sabi.

VERZORGING

Lees het volgende aandachtig voor gebruik:
- Hout reageert op temperatuur en vochtigheid. Een ideale kamertemperatuur overdag rond de 20 Celsius en ‘s nachts niet onder de 14 Celsius.
- De aanbevolen luchtvochtigheid in de kamer is rond 55%. Dit is het ideale klimaat voor uw houten tafel.
- Let op! Houd de luchtvochtigheid in uw huis nauwkeurig in de gaten. Meet de luchtvochtigheid met een hygrometer, voor een goed klimaat voor jou en je houten tafel. Grote schommelingen en een structureel te lage luchtvochtigheid kunnen reacties in het hout veroorzaken, namelijk:
droogte- en krimpscheurtjes. Dit is een natuurlijke reactie en geen defect. Massief hout werkt altijd, dat is het karakter en de ziel van het hout.
- Houd de tafel indien mogelijk uit direct zonlicht om scheuren en kleurverschillen te voorkomen.
- Zorg ervoor dat je de eerste maanden geen voorwerpen voor lange tijd op dezelfde plek zet om kleurverschillen te voorkomen.
- Bedek de tafel niet voor langere tijd met luchtdicht materiaal.
- Vermijd hete voorwerpen direct op de tafel.
- Bescherm het oppervlak tegen hitte, vocht en voorwerpen die kleur kunnen afgeven (o.a. pollen, sommige rubbers, doppen, enz.).
- Verwijder gemorst materiaal onmiddellijk om vlekken te voorkomen.
- Werk bij het reinigen van het oppervlak altijd in de richting van de houtnerf.

Gelakte & witte beits
- Onze tafels zijn afgewerkt met een blanke lak of met een wit gebeitste vernis. Ze bieden een goede bescherming tegen vlekken, ook al moeten gemorste vloeistoffen bij deze afwerking wel direct verwijderd worden!
- Voor regelmatig onderhoud, stof af met een droge doek.
- Gebruik voor het reinigen of bij morsen een vochtige doek met natuurlijke zeep en werk in de richting van de houtnerf.
- Droog af met een zachte, schone doek om vlekken te voorkomen.
- Plaats geen hete voorwerpen direct op het oppervlak.

Natuurlijke & witte olie
- De oliën die op onze tafels worden aangebracht, versterken de structuur en kleur van het hout. Ze zorgen voor een duurzaam oppervlak en laten het hout blijven ademen.
- Wanneer uw Slowwood tafel geleverd wordt, moet deze de eerste 8 -10 weken nog meer drogen, gebruik de tafel daarom in deze periode niet te intensief.
- Behandel de tafel de eerste 8-10 weken niet met de onderhoudsolie.
- Voor regelmatige reiniging houdt u de tafel schoon met een vochtige doek.
- Na verloop van tijd kan het hout bij gebruik schraal en droog aanvoelen. U kunt de tafel opfrissen met de benodigdheden onderhoudsolie en de vuil- en waterafstotende olielaag herstellen.
- Schud de fles voor gebruik bij gebruik van wit gepigmenteerde olie, zodat het witte pigment goed mengt met de olie.
- Breng een kleine hoeveelheid onderhoudsolie aan op een katoenen doek en masseer in het hout.
- Na 20 minuten drogen het meubel droogwrijven met een schone katoenen doek in de richting van de houtnerf. Herhaal deze behandeling na 40 minuten en laat de tafel vervolgens 4 uur drogen.
- Na de behandeling met onderhoudsolie mag het hout op behandelde delen gedurende 24 uur niet in contact komen met water vanwege de uitharding van de olie.

Waarschuwing!
Vergeet na het oliën niet de doek af te spoelen met water en buiten te laten drogen. Gooi de doek niet weg in een prullenmand zonder deze eerst goed nat te maken. Dit vanwege het risico op zelfontbranding!

Witte zeep
De natuurlijke pure plantaardige zeep als onderhoud voor hout werkt op twee manieren. Het heeft in de eerste plaats een preventieve werking en verwijdert tevens vuil in de toplaag van het hout. Na elke zeepbehandeling wordt het oppervlak verzadigd met de kokos- en sojavetten, waardoor vuil en vocht minder kans krijgen. Wanneer de Slowwood tafel bij u wordt afgeleverd heeft deze al zo’n
4-5 keer een zeepbehandeling gehad. De zeep is sterk geconcentreerd en moet voor gebruik worden verdund met water. Hoe meer je zeept,
hoe witter, hoe bleker het hout wordt. De zeep is zonder chemische toevoegingen, puur en natuurlijk.
- Voor regelmatige reiniging houdt u de tafel schoon met een vochtige doek.
- Vuil en vlekken kunnen worden verwijderd door de verdunde zeep aan te brengen op de ruwe kant van een schuursponsje en het te reinigen gebied met wat druk afhankelijk van de vlek in de richting van de houtnerf te schuren. Veeg het gebied vervolgens af met een schone, vochtige doek. Herhaal indien nodig. Zeep de tafel vervolgens in met een doek volgens de normale instructies.
- Herhaal het inzepen afhankelijk van het gebruik

Gebruiksaanwijzing zeep:
Het zeepmengsel dat je moet maken bestaat uit 1 deel zeep en 10 tot 40 delen water.
- Voor intensief gebruik adviseren wij een verdunning van 1:10 - 1:30
- Voor normaal gebruik adviseren wij een verdunning van 1:30 - 1:40
- Voordat u een wit gepigmenteerde zeep gebruikt, het mengsel goed schudden zodat het witte pigment zich goed vermengt met de zeep.
- Maak een kant-en-klaar mengsel in een afsluitbare fles of plantenspuit zodat deze altijd klaar is voor gebruik.
- Breng het mengsel aan met een katoen of microvezel doekje en zeep over de hele tafel, in de richting van de houtnerf. Laat dit ongeveer 2 minuten inwerken.
- Veeg de tafel vervolgens af met een schone, vochtige doek om overtollige zeep en vuil in de bovenkant van de laag te verwijderen. Het water zal snel verdampen en er blijft een nieuwe zeeplaag in het hout achter.
- Het kan, zeker bij Eiken, voorkomen dat de houtvezels na de eerste zepen omhoog komen. Het hout voelt ruw aan, in de onderhoudskit vindt u een stukje schuurpapier 400. Schuur het oppervlak gerust nog een keer voorzichtig in de richting van de houtnerf.
Made on
Tilda